FLASH SALEFLASH SALE
-20%
REGISTRÁCIA a OBNOVA na 1 rok
akcie nie je možné kombinovať
22 Počet zostávajúcich zliav

Nejlepší stockové nabídky akcií ze 150 zemí

Viac ako 100 000 spokojných používateľov

Nabídky levnější až 90% výchozí ceny

Přímý kontakt na prodejce a velkoobchody

Incoterms, čiže Pravidlá medzinárodného obchodu

Incoterms, čiže Pravidlá medzinárodného obchodu

V mnohých veľkoobchodných ponukách ste pravdepodobne narazili na skratky, ktorých význam môže spôsobiť určité ťažkosti. Zobrazujú sa najmä pri uvádzaní cien a umiestnení produktov. Najčastejšie sa jedná o predajné podmienky, ktoré sa v angličtine nazývajú "incoterms", a označujú rozsah zodpovednosti kupujúceho a predávajúceho za tovar. Okrem toho uvádzajú aj náklady spojené s logistikou a aj to, kto ich bude hradiť. Nižšie nájdete vysvetlenie pre najobľúbenejšie z nich:

  • EXW (Ex Works) - najčastejšie uvádzané s názvom štátu alebo mesta, napr. EXW Poľsko, EXW Vroclav. Znamená to, že predávajúci je povinný dodať tovar iba do dohodnutého bodu alebo pripraviť tovar na vyzdvihnutie kupujúcim. Predávajúci nemusí robiť nič iné - všetky ostatné záležitosti sú zodpovednosťou kupujúceho.
  • FOB (Free On Board) - najčastejšie uvádzané s názvom prístavu, napr. FOB Šanghaj; predajca zodpovedá za dodanie a naloženie tovaru na loď. Od tej chvíle, kupujúci je zodpovedný za všetok tovar.
  • CIF (Cost, Insurance and Freight) - predávajúci zodpovedá za náklady spojené s dodaním tovaru, naloženie a zaplatenie poistenia tovaru v základnom rozsahu. CIP (Carriage and Insurance Paid to) - ekvivalent CIF pre dopravu inú ako vodnú.
  • Loco - termín používaný hlavne v Poľsku a susedných krajinách, význam veľmi blízky EXW; predávajúci zodpovedá za dodanie tovaru na miesto vydania (najčastejšie to bude jeho vlastný sklad) a za prípravu tovaru na prepravu. Za všetko ostatné, ako je nakladanie, preprava alebo poistenie zodpovedá kupujúci.
  • Franco - Predajca zodpovedá za dodanie tovaru na miesto určenia dohodnuté s kupujúcim (sklad kupujúceho, adresa obchodu, atď.).

Autor:
Merkandi - Velkoobchodní Platforma B2B

Merkandi - Velkoobchodní Platforma B2B

Merkandi je mezinárodní velkoobchodní platforma nabízející zboží z pravidelného prodeje a také zboží z konkurzních řízení, zlikvidovaných prodejen, nadnormativních skladových a výrobních zásob, vrátek od zákazníků, atd.

Predchádzajúci záznam Ďalší záznam
NEWSLETTER zdarma

Každý den informace o nových výrobcích a novinkách v servise Merkandi.